Når håndbold og psykologi går hånd i hånd


08.11.2020 | Af Louise Boo

¼ finale i Santander Cuppen venter d. 11. november. Og mens en masse træning står på programmet, indstiller holdet sig fysisk og mentalt på en mere sejrsikker håndboldkurs. Her spiller psykologi en rolle, og anfører Christoffer Cichosz er i denne proces en dribling foran.  

Med en pause på 10 dage, er der luft i et ellers fyldt kampprogram. Og for spillere og trænere er det et tiltrængt afbræk, hvor skadede spillere har mulighed for at restituere eller komme tilbage på håndboldbanen.

Men det er også en tid, hvor holdet har brug for så meget træning som muligt efter en svær periode med ujævne præstationer.

Netop præstationer er noget, der optager Christoffer Cichosz. Udover at være en træfsikker stregspiller for TTH Holstebro, er den 32-årige anfører også uddannet cand.psych.

Gennem sit sideerhverv som psykolog inden for sport og erhverv, er han særligt interesseret i håndteringen af svære situationer.  

- Bevidstheden om, hvordan man reagerer under pres, og hvordan man tackler det og kommer tilbage efter nederlag. – Det kan give rigtig meget. Og i sportens verden ligger der en stor værdi i at arbejde med sig selv, siger Christoffer Cichosz.

Selv bringer han kampen mod Skjern frem som eksempel og den efterfølgende kamp mod Ringsted. Første opgør endte med et stort nederlag, hvorefter TTH Holstebro i en kamp i modvind spillede lige op med bundholdet.

- Efter sådanne præstationer, så har jeg en måde at håndtere tingene i den kommende periode. Det kræver mentalt arbejde at hive sig selv op, når det ikke helt kører. Og man skal måske i ekstra grad være opmærksom på, at man får gjort tingene ordentlig, siger Christoffer Cichosz og fortsætter:

- Her er det vigtigt, at man får trænet godt og har det rigtige udtryk, når man kommer til kampe. Så specielt i svære perioder, arbejder jeg bevidst med konkrete øvelser i den proces.

Håndboldpsykologi der giver mening

Både som spiller for TTH Holstebro og som psykolog i egen virksomhed, trækker Christoffer Cichosz på det bedste fra de to verdener.

- Mange af de ting, man lærer gennem livet, præger en, og der har håndbold og psykologi sat sine aftryk på mig. Jeg kan selvfølgelig godt lide at spille håndbold og det, som sporten giver mig. Samtidig er det spændende at arbejde og snakke med alle slags mennesker. Jeg er nysgerrig efter, hvad folk tænker i forskellige situationer, siger Christoffer Cichosz.

Han fremhæver særligt samtaler, hvor folk snakker uden filter, og hvor der skabes en tæt og ærlig relation.

Håndbolden som oprindeligt andet valg

Kigger den erfarne håndboldspiller tilbage på sin karriere, kunne der lige så vel have stået cand.psych. på hele cv’et.

Det lå nemlig ikke i kortene, at Christoffer Cichosz skulle blive professionel boldekspert.

- Uddannelsen kom faktisk først, for på et tidspunkt kom jeg til den erkendelse, at jeg ikke troede håndbolden var noget, jeg kunne leve af, siger Christoffer Cichosz.

Selvom det primære fokus stadig var studiet, blev håndbolden aldrig lagt helt på hylden. Ved siden af uddannelsen i Aalborg blev der trænet i Skive. Men en korsbåndsskade skulle vise sig at blive en fordel på den lange bane. For tiden med at genoptræne resulterede i en større og stærkere håndboldspiller.

- Jeg kom tilbage og var styrket. Også mentalt, da jeg i den periode brugte mig selv, siger Christoffer Cichosz.

I samme periode sparrede han med metaltræner, som var en brugbar erfaring, der siden har været en stor inspiration i hans arbejde i dag.

Cichosz & Co. spiller onsdag på udebane og hjemme i Gråkjær d. 19. november mod Kolding.

Personlig sponsor for Christoffer Cichosz er Jakobsen og Blindkilde.

Del på facebook