08.01.2023

Rugbymanden styrer januar-træningen med hård hånd

Thomas Graagaard er rar som dagen er lang. Men når han befinder sig i træningslokalet, er han benhård i rollen som fysisk træner. Kom tættere på Thomas og få et indblik i TTHs januar-træning.

Af Nanna Gantriis - Foto: Louise Boo

Når Rasmus Kier løber fra modstanderne i en kontra, eller Mathias Smed spiller med musklerne i forsvaret, så har Thomas Graagaard som regel en finger med i spillet.

I rollen som fysisk træner er hans vigtigste opgave at få TTH-spillerne klar til kamp og samtidig sørge for, at de hverken træner for lidt eller for meget.

-  I de perioder, hvor ligaen kører, og holdet spiller op til to kampe om ugen, er vores hovedfokus at at ramme den ’rigtige’ mængde af træning, siger Thomas Graagaard og forklarer:

- Vi skal holde spillerne i form til kampene, men vi skal samtidig ikke lade dem træne så hårdt, at de bliver overbelastede og øger risikoen for skader. Det handler om at finde den rette balance, siger Graagaard, der sammen med Rasmus Jørgensen og Morten Graversen fra Struer Fysioterapi udgør klubbens fysiske stab.

Træn til du kaster op

Derfor er januar måned en af ’højtiderne’ for Thomas og kollegaerne. Landsholdspausen og den tomme kampkalender giver nemlig mulighed for hårdere og tungere træningspas, så TTH-mandskabet kan stå stærkest muligt til den anden del af sæsonen.

- Det er nu vi har mulighed for at køre de tungeste styrkepas, fordi vi ikke skal have spillerne top-tunet til en kamp om tre dage. Vi presser dem så meget som muligt, så når vi rammer februar, har spillerne været vant til denne hårde træning i en længere periode, siger Thomas og konstaterer:

- I januar handler det bare om at knokle på, indtil man kaster op.

Styrketræning med flere formål

De mange kilometer på løbebanen og ekstra kilo på vægtstængerne er ikke kun med til at forbedre konditionen og overskuddet i kampene. Det er ligeledes vigtigt i kampen mod skader.

- Der er masser af fysik på sådan en håndboldbane, og det kræver en stærk krop at være med på dette niveau. Derfor har vi også enormt meget fokus på skadesforebyggende træning, heriblandt træning af muskler, sener og led, så spillerne kan holde til den belastning, de er udsat for i løbet af en håndboldsæson, siger Thomas Graagaard.

- Vi kan ikke undgå skader. Men vi kan træne skuldre, knæ, ankler osv, så vi minimerer risikoen for skader. Det er også en af grundene til den megen styrketræning i januar.

Har prøvet træningen på egen krop

I Gråkjær Arena står Thomas på sidelinjen, hvor han holder øje med spillernes max-puls og sørger for, at træningen går efter planen.

Men det er ikke fremmed for fysioterapeuten selv at deltage i bip-test og styrkeøvelser.

Siden han var 18 år gammel, har Thomas nemlig været en del af A-landsholdet i syvmandsrugby, heraf flere år som anfører. I 2019 blev rugbyen lagt på hylden, for at rette fuld fokus mod livet som fysioterapeut.

Spillet med den ovale bold trak dog for meget i ham, og derfor var han i sommers tilbage i landsholdsdragten for at vise de danske farver frem ved EM i Budapest.

- Jeg føler i høj grad, at jeg kan bruge min baggrund fra rugby, og det håber jeg også spillerne kan mærke, siger Thomas og uddyber:

- Qua min erfaring fra rugby ved jeg, hvordan kroppen reagerer når den er presset, og jeg ved også godt hvornår man presse kroppen lige lidt ekstra.

Formlen til succes er hårdt arbejde

Derfor er der heller ingen kære mor for TTH-spillerne i januar måned.

- Det er sjældent at folk synes det er sjovt at løbe, indtil det svimler for øjnene. Men det er noget vi skal gøre i jagten på at blive bedre. Alle vores spillere, og alle eliteudøvere generelt, har et drive og en iver efter at blive så gode som mulig, og her er løbepas med maxpuls eller styrketests en nødvendighed, siger Thomas Graagaard og afslutter med et smil:

- Så vi kører på i januar.

Personlig sponsor for Thomas Graagaard er

Forrige Næste